fbpx

News

Вафлите на робинята Изаура

Вафлите на робинята Изаура

Вафлите на робинята Изаура

Много се кефя на апетита на хора, които си умират за сладичко. Аз въобще не съм от тая захарна порода.
Бях втори клас, когато България осъмна с бразилската истерия, наречена „Робинята Изаура”. Този пионер на сапунките у нас опразваше улиците, а понякога и джобовете.

Както стана ясно, не обичам да ям сладко, ама пет минути преди поредната серия на латиноамериканската теленовела на мен ми се дояде обикновена вафла от 5 стотинки.

Клубът на антифашистите, в който продаваше дядо Харалан, беше на 100-тина метра от бащината ми къща. Реших, че ако се направя на Бен Джонсън, може и да успея. Ще пробягам разстоянието в двете посоки за по-малко от три минути – в това число и престоят ми пред щанда и няма да закъснея за началните надписи на сериала.

Бях облечена в червена рокля с джобчета на бели точки. Малко преди моите родители ми подариха часовник за началото на учебната година, който незнайно защо решавам този ден да нося в джоба си, а не на ръката. Хукнах аз през глава за лелеяната вафла, ангажирана с мисълта за любовните драми на най-известната робиня в телевизионното пространство за всички времена.

В бакалията се оказа, че не ми достига една стотинка, за да се сдобия с пустата му вафла. Дядо Харалан като се заинати, не иска да ми дава вафла. А той ми беше съсед, живеехме през една къща. Обясних как ще му занеса стотинката у тях, ама той непреклонен. Парите трябвало да се дават там, където им е мястото. Юрнах се да тичам към вкъщи, за да запълня недостига на пари. През цялото време в главата ми кънти, че ще изпусна първите три минути на ефирната сапунерка, ама стомахът ми е непреклонен – иска си вафлата и това е.

В крайна сметка се добих с вафла и сколасах за втората минута на тоя телевизионен епос, ама се сбогувах с първия си часовник, който неусетно беше скочил от джоба ми, за да търси шоколадов сладолед с лешници.

Текстът е от „Вкусна книга – разкази, забравени под мушамата” на Шона Мукавеева

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Прочети още:

Напишете ключови фрази